Aprilväder

Stockholm Stad finansierar Svensk Samtidskonsts Improvisationsteaterprojekt för ungdomar i vissa bostadsområden

Slutrapport:

Projektnamn: Aprilväder Syfte: Lära ut improvisationsteater i områden där det det inte är helt självklart att ha råd med en Teaterkurs. Lärare & Ledare: Astrid Othelius. Ett samarbete med: Stockholms Stad, Nacka Kommun och Svensk samtidskonst.

Placeholder image Placeholder image

Tillsammans med olika assistenter hölls under hösten 2014 och under hela 2015 kurser i improvisationsteater för barn och ungdomar, dels i Svensk Samtidskonsts lokaler, men också i samarbete med Akademiska skolan i Fisksätra, och Bäckahagens skola i Högdalen. Projektet har medvetet valt områden i Stockholm, där det inte är självklart att alla har råd med en teaterkurs. Av de barn vi arbetat med i Fisksätra var samtliga nyanlända till Sverige och flera kunde bara några få ord Svenska och ingen Engelska. Det har varit en stor utmaning för mig och mina assistenter att förmedla kunskap om teater till dessa kursdeltagare. Vi har, förutom kroppsspråket, även använt bild och ljud för att kommunicera och förstå varandra.
På Bäckahagens skola fanns en hel del spänningar i olika grupperingar, som vi ägnade flera kurstillfällen åt att reda ut. Vid dessa tillfällen berörde vi alla de kärnord som vi hoppades skulle uppfyllas innan detta projekt startade: Öka självkänslan/ självförtroendet/ Ökar empatin/ Öppnar för dialog/ Förbättrar hälsan/Förbättrar skolresultaten.

Detta genom att konkretisera och samtala om vad tex respekt innebär. Tillsammans omvandlade vi all denna friktion till konkret kroppsspråk och beteenden som alla kunde förstå. Vi kom fram till att respekt är att bl.a göra det som ligger inom mänskliga rättigheter och ens egna värderingar. Respekt uppstår alltså i en dialog med varandra. Barnen här var i åldern 11-12 år. Alla talade flytande Svenska vilket på ett annat sätt, gjorde det möjligt att jobba mer abstrakt.

Finalföreställningarna är viktiga. Här knyter vi ihop säcken för det arbete vi gjort tillsammans. Det krävs empati för att sätta sig in i hur publiken kommer att ta emot de budskap som teatern vill förmedla. Efter att ha diskuterat detta i samtliga grupper valde alla att de ville visa upp vad vi skapat. De fem kärnorden stämmer har blivit mer övertygande än innan. Det är mycket intressant att följa individer och grupper under längre perioder- och se deras utveckling. Jag hoppas, och tror, att alla barn och ungdomar som deltagit har fått ett nya redskap att använda i livet:
Impro-Aprilväder, där Impro står för både Improvision och Improvement.