Filosofi

Föreningen svensk samtidskonst tre nyckelord, som vi alla kan stå för. En ambition är att dessa tre ska genomsyra alla delar av verksamheten.

Nyckelord

  • Nyfikenhet (Prototyp-tanken, empiriska tester, nya material, ny teknik)
  • Ansvar (tydlighet, transparens, hållbar utveckling, mångfald, demokrati)
  • Glädje (skratt, humor, bus, kul att arbeta)
  • .

Ja, vad håller vi på med? ”Kampen går vidare för en roligare planet”. Ett budskap som till en början kan tyckas lätt polariserat, men som förhoppningsvis väcker någons eftertanke och glädje och det är kanske där vi hittar sammanfattningen för den slags filosofi som under åren byggts upp inom Svensk samtidskonst. Synen på konst. Enligt Svensk samtidskonsts grundare Mikael Richter, är “Konst en livsnödvändig handling utan praktisk funktion, en filosofisk-poetisk gest utan ideologisk eller logisk grund”. (Alla håller inte med honom.)

Placeholder image

Nyfikenhet

Prototyp-tanken:För att behålla nyfikenheten och glädjen i arbetet med konst- och arkitektur, ser vi till att varje projekt blir som att ta fram en ny prototyp. Empiri: En idé ska inte fastna för länge i datorn utan behöver “klämmas, tittas och vridas” på i ett tidigt skede. Ny teknik och nya material testas inte bara för att ha miljön i åtanke utan även för att det är roligt att ger en mängd nya ideér.

Ansvar

Det är Förening Svensk samtidskonts erfarenhet att team, där de ingående medlemmarna har olika bakgrund, kön och ålder, finner idéer och lösningar snabbare än en homogen grupp. Mångfald ger fler och bättre lösningar. Jämställdhet borde vara en icke-fråga, men det är den inte. Vi reflekterar och diskuterar dagligen över hur vi praktiskt ska arbeta och förhålla oss jämställt till varandra. Demokrati handlar om allas rätt att kunna vara med och påverka. I Sverige ser vi det, numera, som en självklarhet att alla medborgare ska få rösta, men så har det inte alltid varit. 1921 var det år som kvinnor för första gången fick rösta i Riksdagsvalet. I Svensk samtidskonst är vår ambition att alla ska känna sig lika mycket värda och ska kunna påverka verksamheten och sin arbetssplats. Samtal, reflektioner och möten mellan människor ökar tryggheten, delaktigheten och kan indirekt stärka demokratin. Många projekt har vuxit fram i tät dialog mellan användare och brukare, vilket har visat sig spela en avgörande roll för hur konsten tas emot. Miljön. Hallå!! Det finns ingen Plan B. Det kommer inte inom en överskådlig framtid att finnas en Plan B. Och om det nu skulle finnas en plan B, vad skulle den egenltigen innebära? Att vi alla (hur skulle vi få plats??) skulle packa in oss i ett rymskepp och sticka. PLAN B-skylt Det är vår ambition att i materialval, ny teknik, arbetsprocesser, resor och energiåtgång välja det bästa alternativet utifrån en hållbar utveckling. (läs gärna mer under fliken “Hållbar utveckling”.

Glädje

De dagar då vi skrattat gott, mår vi som bäst.